| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
Blogi o hafcie krzyżykowym które czytuję
Forum w których można mnie spotkać
Siatkówka
Sklepy Internetowe z których korzystam
Strony dla hafciarzy,hafciarek
Strony które bardzo lubię
Strony na które warto zajrzyć
Księga gościDodaj wpis
Kategorie: Wszystkie | Candy, zabawy i konkursy | Haft Krzyżykowy | Inne | Przepisy kulinarne | Siatkówka
RSS

Przepisy kulinarne

sobota, 18 października 2008

Jakiś czas temu zobaczyłam w kiosku gazetkę "Prześlij przepis" gazetka kosztuje 0.80 groszy a można w niej zobaczyć wiele świetnych przepisów. Dziś moja mama zrobiła właśnie z tej gazetki  sałatkę kalafiorową z szynką i jest przepyszna i chcę się z wami podzielić przepisem:

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kalafiora
  • 10 dag szynki
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 kiszone ogórki albo świeżych ogórków
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy albo jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, blanuszujemy w osolonej wodzie. Studzimy(można także użyć takiego jak się robi do polania bułką tartą).
  2. Szynkę, ogórki(razem ze skórką), cebulę, ugotowane na twardo jajkakroimy w kostkę , przekładamy do miski z kalafiorem, dodajemy kukurydzę. Dodajemy majonez z musztardą, mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego.

niedziela, 14 września 2008

Nie tak dawno pisałam o gazetce Przyślij przepis i nie tak dawno a dokładniej w sobotę wypróbowałam jeden przepis. Jest on super i wprost idealny na szybkie danie najwięcej czasu zajmuje krojenie a gotuje się dość szybko i jest bardzo kolorowe danie.

Lekkie leczo

  • mała cukinia
  • 1 ceblua
  • olej
  • 2 pomidory
  • 1 słodka papryka
  • 100g pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 150g filetów z kurczaka
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzewamy olej dodajemy posiekaną cebulę,szklimy, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, dusimy około 10 minut.
  2. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, miąższ kroimy w kostkę, pomidory spzrzamy,zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, paprykę i filety z kurczaka.
  3. Wszystko wrzucamy do pieczaarek, dusimy do miękkości, na koniec wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Smacznego

niedziela, 07 września 2008

Ten przepis znalazłam w serii Kuchnie Świata dodatku do Gazety Wyborczej(kuchnia węgierska), przepis sprawdziłam i mi smakowało jak i mojej mamie,bratu i bratanicom.

Kurczak Panierowany

  • 6 udek kurczaka
  • 2 jajka
  • trochę mąki
  • 20 dag bułki tartej
  • sól
  • 25dag smalcu albo olej

W każde udko wsuń palec tuż przy kości i w powstały otwór wetrzyj sól.Starannie posolony węgierskim sposobem kurczak będzie się znacznie różnił w smaku od polskiego, solonego tylko z wierzchu, zwłaszcza gdy po nasoleniu wstawi się go na 2-3 godziny do lodówki, aby sół dobrze się wchłonęła. Następnie  obtoczyćkurczaka w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Przyklepać panierkę, aby ściśle przylegała do mięsa. Smażyć w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu 20 - 25 min na średnim ogniu.

Życzę smacznego


niedziela, 31 sierpnia 2008

SKŁADNIKI:

30 dag marchewki, 4 jajka, 30 dag cukru, 25 dag mąki,250ml oleju,5 dag mielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, filiżanka mocno osłodzonego naparu herbaty,lukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć nadmiar soku. jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,ucierając dodawaać stopniowo na masę mąkę i olej, zmielone orzechy, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Połączyć z marchewką. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec około godziny w 180o C. Wyjąc z formy, ostudzić. Nasączyć naparem z herbaty, polukrować.

Kiedyś mama prosiła mnie o znalezienie jakiegoś przepisu na ciasto z marchewki gdyż miała sporo marchewki z działki a ja znalazłam ten przepis w gazecie Przyjaciółka (nie pamiętam z którego roku).

W jakiejś książce o tematyce kulinarnej spotkałam takie oto przeliczenie ile co waży. Może ktoś skorzysta z tych miarek:

1 szklanka śmietany -23-25 dag

1 szklanka mąki pszennej - 12-16 dag

1 szklanka mąki ziemniaczanej - 20 dag

1 szklanka cukru pudru - 12-16 dag

1 szklanka ryżu - 16-20 dag

1 szklnka kaszy manny - 15 dag

1 szklanka kaszy perłowej - 15-18 dag

1 szklanka grochu łuskanego - 23 dag

1 płaska łyżka mąki  - 2 dag

1 płaska łyżka masła - 1,5 - 2,5 dag

1 kopiata łyżka mąki - 4 dag

1 kopiasta łyżka masła - 5 dag

1 łyżeczka soli - 1 dag

1 średni ziemniak - 10 dag

1 średni ogórek  - 10 dag

1 średnia marchewka  - 7,5 dag

1 średnia cebula - 7,5 dag